Jämlik & ekonomisk vård

Jämlik & ekonomisk vård

Varför får inte kvinnor med lipödem de operationer som kan ge dem funktion och rörelseförmåga tillbaka? I Funktionsrättkonventionen står det att funktionsnedsatta kvinnor är särskilt eftersatta vad gäller vård i världen. Gäller det i Sverige idag? Nej, vi har kommit längre än så är första tanken. Men sen inser vi att det gäller oss också. I allra högsta grad. Det vill vi ändra på.


Berättelserna om Eva och Lena som båda är exempel på att samhället tjänar flera miljoner på varje beviljad operation för kvinnor med livsavgörande funktionsnedsättning vid lipödem. 


Det man vet är att fettsamlingarna skapar snedställningar med ökad risk för artros. Detta kan i sin tur leda till knä och höftoperationer som kostar 120 000 kr/st. Genom att operera artros vid lipödem, men inte ta bort lipödemet först, så har man ju orsaken kvar. Genom att ta bort lipödemet innan de ställt till värre skada så sparar samhället in på de operationerna.


Lipödem som tynger, smärtar och belastar kroppen och lymfssytemet är tufft att leva med. Vi förväntas fungera normalt och är ena riktiga kämpar som tar i hela dagarna. När du lyfter dina ben gör du det med lätthet. när vi lyfter våra ben är varje steg en ansträngning. Det sliter även på psyket att ha ont, kämpa och ha svårt att hitta kläder, att hitta en stol som inte klämmer åt, en stol att sitta på när benen inte orkar. Våra kroppar är inte funktionsnedsatta i övrigt, det är de sjuka inflammerade förstorade fettcellerna som blockerar och förstör. Fettceller som vägrar ge med sig med bantning och motion, de svarar inte på det. Det vet man idag. 


Om du sparkar fotboll och bryter benet så är det självklart att benet ska på plats och läka ihop för att du ska kunna använda det igen. Det är sjukvården som står för operationen. Det här är sjukvården van vid.


Men om dina hormoner plötsligt (pubertet, graviditet, klimakterier och stress) får för sig att påverka att dina fettceller så de ökar i storlek och blir inflammerade. Du känner att något är fel. Vet inte vad. Plötsligt får du veta att det är en sjukdom som heter lipödem och har varit känd sedan 1940-talet. Du går till sjukvården och ber att få operation för en genetiskt betingad hormonell sjukdom som drabbar endast kvinnor (och män med för lite testosteron). Det här är sjukvården inte van vid. Men behovet är minst lika stort som om du bryter benet. Båda ger problem att gå och du hamnar i rullstol.


Det är allas våra skattepengar det handlar om och det handlar om många tiotals miljoner som rullar ut bara här i länet medan kvinnorna lider i väntan på förändring. Kortsiktigt kan man tro att man sparar, men det är en funktionshöjande och symtomminskande operation vid lipödem där besparingarna är stora och läget är akut.


Kostnaden att vägra operationerna måste vägas långsiktigt mot de konsekvenser som det innebär för hela samhällets kostnader, inte bara den egna budgeten kortsiktigt. 


Läs mer om vad ämnesexperterna säger om det här.

Utan vården, utan kunskap om lipödem så blir jobbet svårare för läkarna. Så varför motstånd? Det är helt obegripligt för oss. 


Läkarna ställer fel diagnos och förstår inte symtomen och kan inget göra för de vill inte se att det är relaterat till lipödem. Vi ser sån skillnad när någon kan och förstår och ger rätt råd och vård. Det är befriande för oss. Att slippa kämpa i motvind i vården också, det räcker med tunga armar och ben. Det blir desto tyngre när vi möter oförstånd och motstånd mot vår sjukdom, lipödem R60.0B. Dessutom skenar samhällets kostnad med onödiga sjukskrivningar, onödiga när inte operationer ges för att minska funktionsnedsättning. Men kostnaderna skenar även för 


 *   Sjukskrivningar kostar flera 100 000 -tal kronor per år per person
 *   Läkarbesök
 *   Undersökningar
 *   Provtagningar
 *   Kanske en gastric bypass för att påtryckningarna om det är för höga från vården och man orkar inte stå emot, vill bevisa att det inte är det. Kanske tvingas göra det för att få behålla sjukpenning. 100 000 - 150 000 kr
 *   Följdsjukdomar som artros i knäleder (120 000 kr/operation sa de i Kalmar) och höftleder, ingen siffra, men det är nog inte billigare än knä tänker vi, totalt ca 480 000 kr
 *   flera andra följdsjukdomar
 *   handikapphjälpmedel
 *   assistans
 *   hemtjänst
 *   parkeringstillstånd


Bara sjukskrivning och artrosoperationer överstiger vida vad det kostar att operera för lipödemet, som ju ändå är grundproblemet. Förutom samhällets kostnader är det stora och livsavgörande konsekvenser för individerna. Dessutom det allvarligaste:


När funktionsnedsättningen börjar, så ökar den snabbt. För när vi blir orörligare så minskar lymfflödet ännu mer. Om det var blodomloppet som minskade sitt flöde. Jag det begriper alla att det inte är bra. För det är vi vana vid. Men lymfssystemet är lika väsentligt för livet som blodomloppet, bara på ett annat sätt och att vi inte är vana vid att tänkar på det. Men bara för att vi inte kan tänka på det så betyder inte det att det inte har sin funktion i kroppen. Lymfsystemet är kroppen avloppssystem. Vet ni vad som händer när det är stopp i avloppet? Jo avfallet blir kvar i huset och källaren svämmar över. Det som våra kroppar vill göra sig av med, avfallspartiklar, de blir kvar i kroppen och förgiftar oss. Ju mer orörliga vi blir, desto sämre kapacitet på lymfssytstemet. Lymfsystmet har inte en egen pump, det är att vi rör oss som är pumpen.


Därför behöver vi vård!

Copyright @ All Rights Reserved